frank
frank
How do you deal with Yeah But arguments in discussions about social media frankmeeuwsen.com
|
Embed
Progress spinner
aschaapherder@noc.social
aschaapherder@noc.social

@frank There are lot's of answer from our (ugh) point of view, the simple reality is that it all depends on the world view of the receiver. The only thing that sometimes works is start with that person on Signal/Mastodon/Lemmy etc so they have at least one contact.

|
Embed
Progress spinner
filmvanalledag@mariameeting.masto.host
filmvanalledag@mariameeting.masto.host

@frank de ja, maar argumenten.. daar vind je ook antwoorden op in argumentatieleer.

|
Embed
Progress spinner
frank@indieweb.social
frank@indieweb.social
@frank

@filmvanalledag Heb je voorbeelden?

|
Embed
Progress spinner
In reply to
ton
ton

@frank Al je ja-maar punten gaan over functionaliteit en dingen binnen de grenzen van de tool / het platform. Terwijl het probleem zit buiten die primaire context. WhatsApp, Twitter en whatnot zijn allen problematisch op systemisch niveau: adtech manipulatief, ongezond en sinds 2018 illegaal (maar de molens draaien langzaam). Je kunt wel zeggen als gebruiker dat al je vrienden in die radioactief besmette club zitten en je daarom zelf ook geen stralingsvrije plek opzoekt, want dat is dan niet gezellig. Maar feit blijft dat die gezelligheid plaatsvindt in een radioactieve omgeving. Niemand had vrienden en kon niemand vinden op Twitter in 2006, want het ging per bloody sms! Er was geen mobiele interface want smartphones bestonden niet. Dat was krachtig genoeg kennelijk om mensen aan te lokken. Ik ben gestopt met ja-maar aanhoren, en gestopt met accomoderen. Er verandert namelijk alleen iets als je niet meer mee doet, want al dat geja-maar impliceert dat er alleen iets verandert als iedereen in consensus naar de next thing overstapt, en dat is een onredelijke eis. Dus als iemand ja-maart in mijn richting is het enige wat ik zeg dat dat niet de tegenwerping is die die persoon denkt dat het is en als ik in een vervelende bui ben dat het een smoes is om niets te doen aan iets wat die persoon zelf ook wel weet dat niet goed zit. 'Ja ik zou eigenlijk ook moeten stoppen met xyz'. En dan zeg ik ja dat is zo. En laat het daarbij.

|
Embed
Progress spinner
elmine@deepthought.infullflow.net
elmine@deepthought.infullflow.net

@frank Ik probeer in dit soort gesprekken heel dicht te blijven bij mijn eigen ervaring. Geen argumenten geven waarom het beter of slechter zou zijn, maar door te vertellen dat ik er ongemakkelijk van word als een commercieel bedrijf heel veel van mij weet. Of dat voor mij Mastodon een plek is waar ik online nieuwe mensen leer kennen zonder dat een bedrijf meteen meekijkt. En dat het niet gebruiken van Whatsapp soms onhandig is, maar dat SMS nog steeds prima werkt.

|
Embed
Progress spinner