Micro.blog

MrHenko
MrHenko

🎧 Listened to: Fimpa rökförbudet | Ledarredaktionen on acast

Bra diskussion om det vettlösa nya rökförbudet. Jag har aldrig rökt och vill aldrig göra det men förstår inte varför vi ska låta politiker och särintressen uppfostra oss. Låt vuxna människor själva fatta beslut om saker!

furstenberg
furstenberg

@MrHenko I Norge er det allerede forbud på noe av det som kommer 1. juli i Sverige. Jeg håper Norge følger etter på resten. Som astmatiker er det svært vanskelig for meg å sitte på en uteservering hvis noen røyker. Jeg håper å kunne gjøre det snart jeg og.

MrHenko
MrHenko

@furstenberg Först och främst så vill jag bara vara tydlig med att jag inte på något sätt vill förminska din, eller någon annans, astma eller liknande. Jag vill bara ha en trevlig diskussion. :)

Med det sagt, hur är det med din astma och så kallade e-cigaretter? Reagerar du på dem också?

furstenberg
furstenberg

@MrHenko Det var vel bruken av ordet «vettlösa» som fikk meg til å kommentere. Jeg velger å tro at det har vært en tanke bak, selv om en kanskje ikke er enig. 😉

Jeg merker egentlig lite forskjell på sigarett og e-sigarett. Men skal innrømme at det er sjelden jeg utsettes for røyk lenger. Så har ikke vært eksponert for mye e-sigaretter.

In reply to
MrHenko
MrHenko

@furstenberg Jag kan hålla med om att "vettlösa" var ett onödigt hårt ord i en så kort post. Hade passat bättre till ett längre blogginlägg där jag motiverade det mera.

Hur som helst, anledningen till att jag frågar om din astma och e-cigaretter är att så vitt jag vet[^1] så finns det inga tydliga forskningsresultat som stöder att e-cigaretter är särskilt farliga, och definitivt inte att de är ett problem för astmatiker som vistas i en utomhusmiljö där andra använder dem.

Det i kombination med hur den implementeras som en lag inte bara om vad som får ske på uteserveringar utan även i en odefinierad "närhet" till uteserveringar gör att jag är väldigt skeptisk till lagen. Den är inte tillräckligt genomtänkt och genomarbetad och stinker av morallag snarare än faktisk folkhälsofrämjare.

[^1]: I am not a lawyer, this is not medical advice. :)

furstenberg
furstenberg

@MrHenko Når det gjelder e-sigaretter kommer det an på om de har nikotin eller ikke tenker jeg. Så lenge tobakksfirmaer pusher e-sigaretter, tenker jeg at hele historien ikke er fortalt enda. Bedre enn vanlig sigarett? Garantert! Ufarlig? Heller tvilsomt.

Min erfaring er at jeg får vondt nedover halsen når noen røyker e-sigarett i nærheten. F. eks kollegaer på jobb som røyker rett utenfor inngangen (hvor det er tak over hodet).

Dette er ikke ulikt hvordan det føles med en vanlig sigarett.

Og her i Norge var både den opprinnelige røykeloven på 80-tallet, og innstrammingen på 2000-tallet fulgt av mange som mente det var moral og ikke fornuft som var årsak.

Tror ikke det er mange som tenker det lenger etter å ha sett alt det positive der har ført med seg.